Ko zeleno postane modro - Belinka, že 70 let

Ob omembi podjetja Belinka marsikdo pomisli na izdelke za zaščito lesa, le redki pa vedo, da ime izvira iz časov njenega nastanka pred 70 leti, ko se je začela proizvodnja vodikovega peroksida, vsestranskega belilnega sredstva. Belinka je nato iz leta v leto rasla ter se razširila tudi na druga področja in segmente kupcev, zaradi česar se je podjetje leta 1978 tudi uradno razdelilo na dva dela.  Danes Belinka Belles in Belinka Perkemija slovita kot mednarodno priznana proizvajalca kemičnih proizvodov – Belinka Belles kot sinonim za zaščito lesa, Belinka Perkemija pa kot eden izmed največjih proizvajalcev peroksidnih spojin v Srednji Evropi. 

Proizvodnja belilnega sredstva kot podlaga za ime  

Zgodba Belinke seže v leto 1948, ko je v takratni Podgorici pri Šentjakobu nastal prvi obrat za proizvodnjo vodikovega peroksida, vsestranskega belilnega sredstva. V 60ih letih se je pričela proizvodnja natrijevega perborata, saj je razvoj pralnih strojev prinesel tudi potrebo po pralnih praških, ki so vsebovali belilno komponento. Eno prvih večjih prelomnic je Belinka doživela leta 1968, ko je združila moči s takrat vodilnim proizvajalcem lesnih premazov, danskim podjetjem Sadolin & Holmblad in začela s proizvodnjo licenčnih lesnih premazov za široko potrošnjo. V sedemdesetih letih je bil pomemben napredek narejen tudi pri proizvodnji peroksidnih spojin.  Belinka je bila namreč eno prvih podjetji v nekdanji Jugoslaviji, ki je vstopila v skupno investicijo in prenos tehnologij z uglednima družbama iz tujine, britanskim podjetjem Laporte in belgijskim podjetjem Solvay. Slednji je kasneje odkupil delež Laporta, Belinka Perkemija pa je postala pridruženi član skupine Solvay Interox, največjega globalnega proizvajalca peroksidnih spojin. 

Kam pa pridemo brez domišljijA?«

Naslednja velika prelomnica za Belinko je bilo leto 1984, ko je Belinka prenehala z proizvodnjo licenčnih produktov ter pričela proizvajati lesne premaze z lastnim znanjem in razvojem ter pod lastno blagovno znamko. Belinka Belles je v naslednjih letih pridobila ugled kot vrhunski proizvajalec lesnih premazov v Sloveniji ter na trgih držav bivše Jugoslavije, zatem pa je sledil še preboj na širši evropski in ruski trg. Uspeh Belinke Belles že od nekdaj sloni na tesni povezanosti z lesom in v sožitju z naravo. Belinka je tekom let vzpostavila tudi prepoznaven slog komunikacije s trgom. Preko kreativnih kampanij in oglasov so kupci spoznali da Beltop lak lazura »Ne kaplja in ne curlja«, se seznanili z mnogimi zabavnimi načini uporabe lesa ter se skupaj z mostiščarji spraševali »Kam pa pridemo brez domišljijA?«. Belinka je še korak dalje naredila leta 2007, ko se je združila s Skupino  Helios. Od marca 2017 pa je Skupina Helios, s tem pa tudi Belinka, v lasti strateškega lastnika, japonske družbe Kansai Paint, ki se uvršča med vodilne proizvajalce barv in premazov na svetu. 

Belinka Belles – vse za les 

Danes Belinka Belles predstavlja pomemben del segmenta dekorativnih premazov v Skupini Helios. Skrb za les ter ustvarjanje novih, vedno boljših sredstev, ki les zaščitijo in ga oplemenitijo, še vedno ostaja glavno poslanstvo blagovne znamke. Svojo odgovornost do okolja in narave Belinka izraža tudi preko aktivnosti in projektov, ki promovirajo vrednote pozitivnega odnosa do lesa ter povezovanje ljudi z naravo. Med odmevnejše projekte v zadnjem času se uvrša akcija »Prijateljstvo za vedno«, Belinkina kavarnica ter Drevored prijateljstva, ki ga je Belinka zasadila v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana. Potrebno je izpostaviti tudi sodelovanje s Čebelarsko zvezo Slovenije, preko katerega se odraža Belinkina zavezanost kompleksni vlogi čebel v našem okolju in ohranjanju slovenske kulturne dediščine. V luči obeležitve prvega svetovnega dne čebel 20. maja 2018, bo Belinka na proslavi v Državnem svetu RS sodelovala z razstavo maket čebelnjakov. Letošnje leto bo zaznamoval še slogan »Praznujte prijateljstvo z nami!« ter raznovrstne aktivnosti v počastitev 70. obletnice blagovne znamke Belinka. Ena izmed najodmevnejših akcij, bo zagotovo prenovo klopi v Parku Zvezda ter Argentinskem parku v Ljubljani. Tekom let je Belinka postala sinonim za zaščito lesa in pravi partner svojim kupcem. Odnos z njimi temelji na medsebojnem spoštovanju in skupnem cilju -  da les ostane lep.